31 December 2009

Two Oo One Oo

Sedar atau tak, masa berlalu tanpa aku sedar. Rasanya aku ingat lagi celebrate birthday kat Segamat. Okie, masa tu aku simpan lagi dalam memori. Sekarang aku tak payah nak pening-pening nak pack barang semua, beli barang ke, sebab memang tak akan ada dah. Perkara yang lepas tu bagus untuk kita belajar daripada kesilapan dan perkara yang akan datang tu adalah satu kayu ukuran untuk kita lakukan sesuatu sekarang, supaya suatu masa nanti kita akan capai apa yang kita inginkan. Cewahh! ;)

Tahun 2009 aku tinggalkan dengan seribu tambah sejuta kenangan. Nak kata semuanya manis tak juga, adalah yang pahit, tawar tu, but hey this is life. Sebagai hambaNya, kenalah bersedia untuk menghadapi dugaan dan aku harapkan hanya yang terbaik. Afterall, this was the year I graduated from my Diploma. I did! Terima kasih ya Allah. And this is the year I realised I met someone. I never had a chance to say this, but I want you to know that I adore your handwriting. Okie, keep others later, nanti kembang pulak.

Sepatutnya nak buat recap apa yang aku dah buat untuk tahun 2009, tapi malas pulak. Tengoklah, mungkin tahun akan datang ke, come on... a year is a year. Ohh, tak dilupa kepada blog ini. Menjadikan aku sebagai BLOGGER GIRL. Hehheeh..

Two Oo One Oo
If u remove the Oo
U'll get
Two One
and im
21

Happy New Year and Happy Birthday to ME.
17 December 2009

Promise? #3

Ok, aku rasa cukuplah ni post yang terakhir. Panjang-panjang sangat aku tak tahu dah nak cerita apa. Janji aku kat budak-budak tu berpanjangan sebab I need to think the best time nak bawa dorang since every day cuaca yang tak berapa nak elok, tak nak lah nanti tak pasal sakit pulak anak orang kan? And oh, opah pulak masuk hospital, so kenalah jaga rumah bila ibu dengan abah pergi hospital. You know, even aku duduk rumah, a lots of works yang aku kena buat. Senang cerita, kerja kat rumah tak kan pernah habis selagi ada orang dalam rumah. Hurm..

15 December...

Finally, aku rasa ini hari yang sesuai sangat. Wayang pun murah untuk ladies kan?

Aku: Auni.. Alya.. Along dengan angah nak pergi tengok cerita Santau. Kat Sunway.
Auni: Kitorang nak ikut.
Aku: Dengar ni, along nak pergi tengok cerita Santau. Jangan cakap nanti along tak cakap. Lepas tu, kalau nak ikut kena kuat. Taklah nanti balik kata penatlah, sakit kakilah macam awak ikut angah hari tu. Kalau tak, along tak nak bawa lagi. Paham? (Buat-buat garang)
Auni: Ok2x.


Nama: Auni Damia

Umur: 6 tahun

Pandai bercakap sampai aku dah tak tahu nak balas apa. Suka warna pink. Kuat makan sekarang ni. Tahun depan masuk sekolah integrasi. Nak belajar bahasa mandarin dan juga taekwando. Hiyak!! Haa,dah pergi sekolah tak dapatlah nak makan kari ibu Jat lagi. =p

Nama: Alya Batrisyia

Umur: 5 tahun

Sangat sukalah makanan dan makan. Pantang bila tengok orang lain makan. Takut tau tengok dia makan. Sekarang kena diet-diet sikit supaya kurus sikit. Ni pun pandai cakap, bolehlah aku ketawa bila ingat balik apa dia cakap. Haih =_='' Tahun depan masuk tadika ye. Asyik tengok Hi-5, Hagemaru, Dora, The Replacement dan semualah kartun kan. Tv kat rumah memang dia je yang punya. Nak tengok lain memang tak boleh.

Nama: Darwish Zahin
Umur: 2 tahun
Sangat suka rancangan Dora dan Ultraman. Tapi, sayangnya along takleh bawa Awish. Tuggu Awish besar ye sayang? Nanti along bawa jalan. Awish bushuk mashin! Muaah!



Sebelum masuk wayang makan dulu sebab tak sempat nak breakfast pun time keluar. Ok, girl yang besar tu pekerja kat situ. Hahaha.. Taklah,adik saya. Nampak tak siapa lagi muda kan? (Muka jahat)


Ok, chicken wing ni sedap. Sangat sedap. Sila makan dengan perut kosong sebab mesti korang akan gigit sampai tulang.


Sebelum balik tu, ibu call. Nanti makan dulu, sebab ibu tak masak. Tak pe, memang dah plan awal nak makan pun. Disebabkan aku mengidam sangat nak makan Kenny Rogers jadi untuk tak hampakan perut, kitorang belanja dorang makan kat sini.

Senyuman yang palsu. Sebab lapar.

Haa, sup ni Alya je makan habiskan. Tak termasuk makanan angah Hamidah.




Angah baik hari tu belikanlah Alya ni pencil box sebab dia nak masuk tadika. Lepas tu, Auni nak jam. Punyalah belek-belek jam sampai orang kedai tu pun semacam je dengan kitorang. Bila aku suka, angah tak suka pulak. Angah suka, aku tak suka. Bila kitorang dua-dua suka, Auni pulak tak suka. Hehehhe... Biasalah girls. ~_~ Jam tuk Alya, aku dah janji bila dia nak masuk darjah satu nanti. Hope aku tak lupa ni. Erm! Aku dengan angah shopping sikit-sikit. Hurm,sikit je lah. Budak-budak takleh duduk diam. Pasal kat dalam wayang, memang best. Tak ramai orang pun. Walaupun aku ni penakut, tapi pura-pura berani. Hehehe.. Dah nasihat, kalau Alya takut tutup mata sambil makan pop corn, aku pon tiru jugak sebenarnya. Come on, at least aku berani jugak kan nak tengok cerita Santau tu.

On the way ke rumah...

Ada satu moment yang aku gelak sangat.

Aku: Alya, cepat kejar angah Hamidah dengan kakak.
Alya: Dorang dah jauh. (Konon nak lari kejar)
Aku: Cepat kuruskan kaki. Yeah!
Alya: (Takde respons)
Aku: Cepat kuruskan perut awak tu.
Alya: Nak buat macam mana, Tuhan dah jadikan macam ni.

Ok, I never expect that will be the answer by 5 years old kid. But, hey I'm enjoyed and had great fun with them. Sekali sekala belikan something untuk dorang, aku tak kesah. Angah kau pun tak kesah kan? Hehehe.. (Wink)

Holiday for a week need to be postponed. Nevermind.



16 December 2009

Promise? #2

One day, first week of December...

Auni: Along, ayah kata nanti pergi tengok wayang hari Sabtu.
Aku: What? Sabtu? Tak nak lah. Sabtu kan ramai orang.
Auni: Nanti ayah hantarkan akak pergi tengok wayang.
Ibu: Along Hafizah tak nak pergi hari Sabtu. Lagipun, along nak pergi naik ktm. Lagi best.
Aku: A'ah. Tak nak lah ayah awak hantar. Kalau ayah awak hantar, baik along mintak abah je. Lagi best.
Auni: Along nak pergi naik ktm ke? Akak nak ikut jugak.
Aku: Suka hatilah. Tapi, ayah dah nak bawa, pergilah dengan ayah awak tu. Kita nak shopping2 dengan angah Hamidah. Bestnya!! (Menjeleskan lagi budak tu)
Auni: Ayah tak de. Ayah kena pergi JB. Ayah balik nanti bolehlah akak pergi.
Aku: Pergilah dengan ayah awak tu. Along tak nak ikut.

Suatu petang...

Ayah dorang: Along, esok nak ikut sekali? Wayang cerita 3.20. Kat Sunway. Tiket dah book.
Aku: Err,takpelah.
Alya: Along2x.. Angah nak ikut along tau.
Ayah dorang: Eh, awak tu yang patut ajak alonglah.
Alya: Hehehehe..
Aku: (Senyum2x)

Keesokannya...

Ibu dorang: Akak, nanti ayah dorang jemput pukul 2.
Ibu aku: Ok,pukul 2.

Sementara nak tunggu pukul 2...

Alya: Eeee, bila ayah ni nak sampai? Dah pukul 2 dah.
Aku: Yang awak ni tak sabar kenapa? Baru pukul 11. Ish...
Alya: Yelah, kita rasa macam pukul 2 dah. Hehehhe..
Auni: Awak ni, tengok jam pun tak tau.
Aku: Memanglah. Adik awak tu baru 5 tahun.
Auni: Akak, dah pandai dah tengok jam.
Aku: Yelah tu.

Bila aku tengah tolong ibu kat dapur...

Auni: Along..(Bisik2x)
Aku: Asal?
Auni: Akak nak mandilah.
Aku: Ibu, Auni nak mandi bu.
Ibu: Yang awak nak mandi awal sangat ni kenapa? Baru pukul 12. Makan pun belum lagi. Nak mandi dah.
Aku: Hhahahahha.. Padan muka! Kena marah dengan ibu Jat. Tadi, kutuk2 Alya.
Auni: (Buat muka sedih)
Aku: Ayah kan nak ambil pukul 2. Sabarlah sikit.
Auni: Kitorang tak yah tidur kan along?
Aku: Tak yah.
Alya: Awish tak ikut kan along?
Aku: Tak. Tapi, kalau awak nak bawak Awish bagus jugak. Rilex along kat rumah ni.
Alya: Awish budak kecik lagi. Mana boleh masuk. Nanti dia tak reti duduk diam.
Aku: Macam awak tu duduk diam kan?
Alya: Kita tak pe. Dah besar.

Memang budak-budak tak boleh nak sabar kan? Excited dorang macam nak menang satu juta. Pening dibuatnya nak melayan dorang kalau dah excited sangat, agaknya aku pun macam tu dulu. Hehehhe...

Okie, aku suruh dorang mandi2 dalam pukul 1.30. Lepas makan nasi, lepas tu minum susu baru boleh mandi pakai baju cantik. Dan, dorang punyalah tunggu dan tunggu dan tunggu pukul 3.15 baru ayah dorang sampai. Haih.. Kesian betol. Punyalah siap awal. Aku pun rasa sedih sebab wayang nak mula kot. Memanglah dorang kene kutuk-kutuk dengan kitorang sementara tunggu ayah dorang tu. Nasiblah si kecik Darwish dah tidur. Takleh cakap kuat2. Hahahha...

Petang tu ayah dorang datang nak ambil Darwish..

Ayah dorang: Alya tidur kak.
Ibu aku: Apelah awak ni? Tidur pulak. Bukan tengok wayang. Wayang yang tengok awak.
Aku: Hahahhaha.. Along dah agak dah. Mesti Alya tidur punya. (Memang time tidur dorang dari pukul 2 sampai pukul 5)

Esoknya, memang kene kutuk habislah dengan kakak dan abang rumah ni. Hahhaha.. Best oh lawan2 dengan budak kecik. Padahal dalam hati, aku ni belum lagi tunai janji nak bawa dorang. Dah janji nak bawa tengok princess tu, dah tu nak tengok cerita apa lagi ni?? Haih..

Promise? #1

Al-kisahnya bermula pada suatu hari yang aku dah tak ingat...

Ibu: Along nak bawa budak-budak pergi tengok wayang ke?
Aku: Hu? Mana ada. Tak cakap apa-apa pun.

Dan kemudian budak-budak datang rumah, ye lepas tu datang kat aku...

Auni: Along...
Aku: Apa?
Auni: Along nak pergi tengok wayang ke?
Aku: A'ah. Kenapa?
Auni: Along nak pergi tengok cerita apa?
Aku: Ermm, pisau cukur.
Auni: Akak nak ikut.
Aku: Budak-budak mana boleh tengok.
Auni: Bolehlah. Hari tu akak pergi tengok wayang dengan ayah dengan ibu boleh masuk.
Aku: Itu cerita lain.
Auni: Along, nantikan akak dah cuti sekolah, akak nak ikut along tau.

Kemudian si bulat yang dengar dari tadi menyampuk,

Alya: Angah pun nak ikut.

Si bushuk mashin datang jugak,

Darwish: Awish2x.. Awish pon itot.
Aku: Okie, nanti along bawa tengok wayang. Cerita pisau cukur lah nak? Tapi, angah Hamidah dah tengok. Takkan dia nak tengok lagi.
Auni: Alah,takpelah. Along je lah bawa kitorang.
Aku: Mana boleh. Matilah along kena jaga dua-dua sekali.
Alya: Kitorang tak kesah.
Aku: Memanglah korang tak kesah. Haih... =_=''

Dan hari berganti hari...

Alya: Along, bila kita nak pergi tengok princess?
Auni: Ada ke princess awak ni. Pisau cukurlah. Kan along?
Aku: A'ah. Nantilah. Bila along free sikit.
Auni & Alya: Ok!

25th November...

Auni: Along semalam along keluar tu along tengok pisau cukur ke?
Aku: (Mesti ibu yang bagi tau ni. Nak cakap ke tak) Err, aah.
Auni: Along tengok dengan siapa?
Aku: Kawan along lah.
Alya: Kata nak bawa kitorang tengok pisau cukur?
Aku: Kita tengok cerita lainlah. Haa, nanti ada cerita princess and frog tu. Tapi, lambat lagilah. Bulan 12 nanti keluar. Okie?
Auni: Haa, nak2!! Nak tengok princess and frog tu long.
Alya: Angah pun nak tengok princess.
Aku: Okie, tunggu abang Hannan abes SPM dulu. Senang sikit nak keluar. Nanti ibu Jat(panggilan dorang kat ibu aku) sorang-sorang.

30th November...

Auni: Along... Along...
Aku: Ape kak?
Auni: Semalam along pergi tengok wayang ke?
Aku: (Mesti ibu kantoikan ni. Haih. Nak cakap benar ke tak) Errr... A'ah. Dengan abang Hannan.
Auni: Along tengok cerita apa?
Aku: Haa, cerita New Moon.
Auni: Pasal apa cerita tu long?
Aku: Pasal vampire.
Auni: Cerita hantu ke?
Aku: A'ah. Pontianak.
Auni: Tu cerita english ke long?
Aku: A'ah. Akak bukan paham pun.
Auni: Akak boleh bacalah.
Alya: Kenapa budak-budak takleh masuk?
Aku: Sebab umur tak cukup. So, korang tak leh la masuk. Understand?
Auni: Along kata nak bawa kitorang tengok wayang, tapi semalam pergi tengok tak ajak pun.
Aku: Korang kan takde. Lagipun, memang budak-budak takleh tengok. (Cari jawapan yang selamat Hafizah)

Haaa, nampak tak. Kalau korang cakap kat budak-budak terutamanya, dorang akan ingat sampai bila-bila. Serba salah dibuatnya aku ni. Takpe, sabar Hafizah. Nanti aku bawaklah korang tengok wayang. Dah aku janji, takkanlah aku tak nak buat. Cuma lambat dengan cepat je.
05 December 2009

~Have u ever really loved a woman~

To really love a woman
to understand her
you’ve got to know what deep inside
hear every thought see every dream
and give her wings when she wants to fly
and when you find yourself lying helpless in her arms
You know you really love a woman

When you love a woman
you tell her that she’s really woman
When you love a woman
you tell her that she’s the one
She needs somebody
to tell her that it’s gonna last forever
So tell me have you ever really
really, reallly
ever loved a woman?

To really love a woman
to let her hold you
till you know how she needs to be touched
you’ve gotta breath her
and really taste her
until you can feel her in your blood
when you can see your unborn children in her eyes
You know you really love a woman

When you love a woman
you tell her that she’s really woman
When you love a woman
you tell that she’s the one
She needs somebody
to tell her that you’ll always be together
so tell me have you’ve ever really,
really, really ever loved a woman?

You’ve got to give her some faith
hold her tight
a little tenderness
you’ve gotta treat her right
she will be there for you
taking good care of you
(you’ve really gotta love your woman) (yeah)
and when you find yourself lying helpless in her arms
you know you really love a woman

When you love a woman
you tell her that she’s really woman
When you love a woman
you tell her that she’s the one
She needs somebody
to tell her that it’s gonna last forever
So tell me have you ever, really
really, really, ever loved a woman?
Just tell me have you ever really,
really, really, ever loved a woman?
Just tell me have you ever really,
really, really, ever loved a woman?


-Brian Adams-
30 November 2009

Kenapa mesti macam tu?

Love is any of a number of emotions related to a sense of strong affection and attachment. The word love can refer to a variety of different feelings, states, and attitudes, ranging from generic pleasure to intense interpersonal attraction. (Retrieved from Wikipedia, 1st November 2009)

Kenapa tiba-tiba aku define word love ni? Sebab aku rasa korang semua mesti ada pendapat masing-masing. Pendapat aku? Biarlah rahsia. Bukan apa, kadang-kadang bila ada orang minat kat boy/girl ni, dorang akan bersungguh-sungguh buat apa saja untuk dapatkan boy/girl dia suka. Tapi,once boy/girl ni dah dapat, dorang macam dah lupa betapa susahnya nak ubah relationship dari friend kepada bf/gf. I mean here special relationship lah kan.

Mungkin lain orang, lain cara dia. Lain prinsip dia dalam sesuatu hubungan. Try to understand each other, but sometimes if one part je yang mainkan peranan pun ia tak akan jadi. Then, how to try to understand each other macam tu? You tell me then. Mungkin bila bf/gf korang hantar status relationship kat laman sosial, then their bf/gf tak pernah nak approve. Could you ask your bf/gf why? There must be a reason. Must be. It doesn't mean your bf/gf embarrass to let people know, maybe it's because they afraid with that status. People will know if you change your status, and of course their mouth can't shut up eventhough with gum gajah pun kan. Haish~~

Next, ego vs prinsip. Which come first? I know some people ego dorang sangatlah tinggi, lebih tinggi dari awan dan langit. Prinsip pulak macam korang pertahankan sesuatu sebab korang percaya dan benda tu dah sebati dengan jiwa korang. Contohnya macam korang minat sorang boy/girl ni, then korang try approach dia. But, so many times korang try, jawapannya still sama. NO! Kenapa? Mungkin korang tak tahu ada lack or something yang korang tak perasan. Mungkin, cara korang approach tu salah. Tak kena dengan prinsip dia. Mungkin dia nak korang confess or try approach dengan cara yang sangat romantik dan gentleman dengan face to face. Takkan lah dia nak cakap,'Eh awak, boleh tak kalau awak approach saya macam ni macam ni.' Chisi! Figure it out lah cara yang betul and proper. Oh, mungkin sebab korang takut ditolak bukan? Sebab korang akan rasa down dan malu. Hey, please don't if korang rasa tak bertepuk sebelah tangan. Atau mungkin ada reason lain dia tak terima. Hurm...

Oh, and mungkin bila bf/gf korang tag gambar bf/gf dia. Then, after few days bf/gf ni removekan tag tu. Why? Ok, there must be a reason. So, as bf/gf kena paham kenapa dia buat macam tu kan? Even, korang akan rasa sangat sedih and rasa nak backhand je tapi try to understand your bf/gf. Again, try to understand. If you ada prinsip sendiri, kenapa dia tak boleh ada prinsip dia juga?

Ok then, jump to worst part which is break up. Hah! Benda yang sangat sakit dari sakit kepala or sakit korang jatuh basikal. Apa yang aku nampak, people will hate their partner once dia dah tak ada apa-apa. Plus, dia akan hasut orang lain supaya benci partner dia tu jugak. Kenapa mesti macam tu ye? It just between you with him/her. Don't drag others to hate him/her. Lainlah kalau yang lain tu memang dah benci kan, tapi tak payah nak curahkan minyak kat api yang marak. Did you get what I'm trying to say? If kita berpisah, please berpisah dengan cara yang elok. Jangan ada benci dan kalau boleh stay as a friend and lagi elok best friend. Tak salahkan buat macam tu? Pray for their happiness and their success in the future. That's much much better.
-----------------------------------------------------------------

Don't worry. You're human- your memory is no more than a sieve.Time heals all wounds for your kind.

Edward Cullen, New Moon, Chapter 3, p.71

p/s: 'If you love somebody, let them go. If they return, they were always yours. If they don't, they never were.'



28 November 2009

Apa Kata Hati?

A part of you has grown in me,
And so you see, it's you and me,
Together forever and never apart,
Maybe in distance, but never in heart.



p/s: imy...
19 November 2009

Maybe it is my fault...

Dah lama tak post kat blog ni. Mungkin sebab tak ada benda yang best nak tulis, lepas final exam aku sangat sedih. Tak tahulah salah kat mana, aku rasa macam,' What the hell aku belajar sem ni?'. Percaya atau tidak, bila aku stress last paper hari tu,pelbagai perkataan ppppffffftttt keluar. Haish...

Tadi masa tengok berita, ada berita pasal result UPSR meningkat. Terus aku fikir, macam mana result aku nanti. Serius tak tahu macam mana nak express kan feeling ini. Salah aku juga rasanya, tak sungguh-sungguh. Sekarang ni, kalau korang sebut je word "RESULT" aku akan rasa macam ini ='(

Mungkin aku perlu siapkan diri untuk hadapi sem depan. Bak kata ibu,'menangis air mata darah pun benda dah lepas. Dah buat yang terbaik,sekarang just tawakal je'. Ni sebab lepas paper last tu, time makan aku tak dapat tahan sebak sebab rasa macam loser sangat. Kenapa orang lain cakap paper ni senang padahal aku rasa sebaliknya??

Result lagi beberapa minggu je. Eventhough aku takut nak tahu,tapi mesti kena tahu juga kan? Kalau diizinkan Allah lagi setahun setengah je aku nak habiskan degree. Lepas tahu result, aku nak pergi bercuti. Mungkin akan dapat ketenangan nanti. Mungkinlah. Aku pun tak tahu.

Cuti sem ni tak ada apa plan pun. Kalau macam sem lepas, aku belajar driving. Cuti kali ni nak belajar apa pun tak tahu. Sebab memang dah niat nak relax je cuti ni. Environment yang baru kat sini, aku dah cuba get used to it.

P/S: It is my fault. Result? Don't ask.
24 October 2009

Konvokesyen # 2

24 0ktober 2009 menjadi hari bersejarah untuk aku dan juga semua kawan yang ambil Diploma Analisis Pelaburan. Usaha dan penat lelah selama 3 tahun akhirnya kami berjaya untuk tamatkan diploma. Alhamdulillah...

Mungkin lepas ini, kita jumpa lagi untuk konvo akan datang. InsyaAllah... Doakanlah ye. Walaupun atuk tua tak dapat datang, dan aku rasa sedih juga tapi nanti harap time degree dia boleh hadir. Huhuhu.. Saja buat2 sadis kat sini. Im okie.. Nanti bagi hadiah sekali dua ye. Nak besar2 punya. =)

Lepas ni, final. Ye,cepat je dah final. Dan aku akan mendiamkan diri lagi lepas ni. Sebelum ni pun banyak sangat assignment, test dan juga presentation yang bertimpa2. Dan sekarang ada DUA benda tak lepas lagi. Test FMI dan presentation BEL. Sesak nafas macam ni. Huh!

Kepada semua,good luck for your final! Aku minta maaf kepada semua. Dan doakan untuk final aku ni juga. Bye! Jumpa korang lepas 3 minggu ini. (^_^)
28 September 2009

Konvokesyen # 1

Okay, hari ini time class pukul 8 tadi saya ada ditanya pasal dapat tak surat pasal konvo. And I simply just, 'dapat!'. But then my face changed after my friend told me that the letter is in yellow color. Okay,okay saya sudah silap tafsir. Then, I turn to be excited because that letter is about your turn and of course your turn to be at stage. Boleh bayangkan?


Anda memakai jubah, dengan topi yang saya pun tak pasti apa nama dia lagi, tapi saya panggil topi empat segi senget dan ada benang juntai macam rambut korang jatuh kena muka dan setiap graduan akan pakai senget bukan? Owh, belum habis lagi imaginasi kita. Okay sambung lagi.

Kemudian menaiki tangga dengan penuh sopan lagi ayu bagi perempuan manakala lelaki berjalan seperti seorang yang sangat macho kerana semua orang akan memerhatikan anda tak kiralah di dalam dewan ataupun yang di luar dewan yang lihat anda di skrin. Jadi hendaklah berjalan dengan elok bukan? Sangat tidak manis berjalan berterabur. (-_-'')


Dan kemudian melemparkan senyuman kepada semua orang mungkin akan kelihatan seperti senyum kambing ataupun kerana ini kali pertama naik pentas dengan memakai jubah ataupun senyum untuk melegakan hati yang 'cuak' dan juga melindungkan tangan yang sejuk. Eh, tapi kalau pemberi tu perempuan bolehlah nak salam. (T_T)


Dan kemudian sampai kepada kemuncak apabila anda sudah memegang sijil atau sewaktu dengannya dan mungkin akan diberi ucapan tahniah dan anda harus membalas dengan senyuman dan terima kasih. Haih! Sangat ironik kan?

Tapi belum tamat di situ kerana anda harus berlalu pergi dari pentas itu dan mengharapkan akan berjumpa lagi dan menanam azam untuk naik sekali lagi. Dan jangan lupa untuk menjaga perjalanan anda sekali lagi. Ingat, berjalan seperti peragawati. Okay! Sudah boleh tutup awan-awan atas kepala. Pecahkan cepat awan itu kerana penulis sekarang sangat teruja. Kalau ye pun tunggulah raptai baru boleh nak imaginasi lebih-lebih flow istiadat itu.


Okay, mungkin boleh rasa macam nak tampar je muka penulis sebab menulis macam poyo yang teramat. Tapi, percayalah tamparan tu tak akan memberi sebarang kesan kerana penulis tidak dapat menyembunyikan keterujaan beliau. Hahahha.. STOP! SUDAH HAFIZAH JANGAN MEREPEK BAGAI LAGI! Maafkan jika ada kata-kata yang boleh buat korang yang baca muntah satu baldi penuh.



24 September 2009

Apa yang bestnya raya?

Setiap orang mungkin mempunyai persepsi yang berbeza pasal raya. Im sure that. Masa kecik dulu persepsi raya aku lain. Lainlah,contohnya happy sebab dapat balik kampung jumpa saudara semua terutamanya sepupu-sepupu lepas tu dapat main bunga api kat depan rumah, then lepas tu nanges sebab cuai cucuh mercun dan terkena jari. Walaupun tak putus ke apa,tapi sakit jugak. Terus fobia nak main tu semua lagi. Tapi,sekarang dah besar ni,eh mungkin lagi sesuai kalau aku cakap usia semakin meningkat pandangan terhadap raya makin lama dah makin berubah. Ye,itulah hipotesis yang boleh aku buat. Jadi,apa yang bestnya raya ni sebenarnya? Ok,kalau tajuk ini keluar karangan time PMR nanti adik-adik semua bolehlah ambil isi-isi ni buat karangan. Hehehe.. Mari lihat apa dia.

1) Menyambut kemenangan
Setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan, mesti semua umat Islam nak meraikan Syawal kan? Aku juga di antara golongan itu. Korang pun kan? Dapat makan minum back to normal. Tak payah pening nak fikir nak berbuka nasi tomato ke lagi. Hehehe.. Betul kan? Jangan tipu. Tapi,ada juga perkara yang kalau kita dah biasa buat akan rasa macam rutin pulak. Means that, aku kan dah biasa kena bangun sahur kat rumah ni,so bila dah tak puasa ni pun mata ni boleh terjaga macam nak suruh aku sahur lagi. Jadual tidur pun kena restructure balik ni.

2)Mengeratkan silaturahim
Time ni lah saudara jauh mahupun dekat berkumpul ramai-ramai mohon kemaafan sesama. Riuh satu rumah macam ada pesta, lepas tu tidur bersepah sebab time raya ni semua balik sampai ada yang bagi cadangan nak renovate je rumah. Hahaha.. Aku lah tu. (T_T) Dan paling best sangat bila korang jumpa pak cik ke mak cik lepas tu cakap,"Eh,dah besar anak dara kamu ni. Cantiknya anak kamu. (hahaha.. ni tambahan penulis sahaja),tahun depan dah dapat menantu lah ye". Haish.. Rasa nak pengsan kat situ jugak. Macam signifikan sangat ke, ok kalau kau dah besar semua ni, dah kena kahwin. Mesti ke? Tak kan? Boleh je cakap, dah besar nanti kerja bagus-bagus, cari duit dulu, simpan satu juta dalam akaun, lepas tu pergi sekeliling dunia cari pengalaman, pergi buat haji dulu, buat rumah besar untuk family dan diri sendiri, lepas tu buat bisnes sampai maju,lepas tu kahwinlah. Tak boleh ke wahai mak cik dan pak cik?? Aku doa-doa bila aku dah jadi aunty nanti, aku akan cakap seperti ini. Hahaha.. Hepp! Lambat lagi ok.

3)Makanan
Haa,yang ini memang tak boleh dipisahkan daripada perut manusia. Time raya ni lah, ketupat, lemang, rendang nenek, rendang tok, nasi himpit (taukan yang macam mana?), kuih raya semua ada. Macam-macam ada. Makanlah sampai perut korang sempit nak sumbat air pun tak boleh dah. Time raya je kan dapat jumpa pelbagai jenis makanan yang aku rasa dah jadi tradisi setiap tahun. Lepas tu, jerit-jerit depan cermin sambil cakap,"Aku dah gemok weh!". Jadi, pengajarannya, berhenti makan sebelum kenyang ye kawan-kawan. Ehem, pengajaran untuk aku juga. (T_T)

4)Baju raya
Ini sangat sinonim dengan hari raya kan? Hari raya = baju raya. Dah macam benda wajib,korang kena ada baju baru bila raya ni. Nanti bila orang tanya," Baju raya kau berapa helai?" Dan dengan sedih aku akan cakap,"Aku tak shopping lagi weh! Bila nak shopping raya ni?" Huhuhu.. Ok,ni betul. Tak tipu pun.='( Dulu time kecik bolehlah ibu dengan abah bawa aku pergi mall lepas tu beli kan baju ini,seluar tu,dress yang ni,kasut yang itu. Tapi, ini dah besarkan, so kenalah pilih sendiri semua dan guna duit raya sendiri. (-_-'')

5)Ang pau
Mesti mata korang dah terbayang-bayang simbol ni '$' tak pun terbayang warna merah, hijau dan duit syiling pun boleh. Time ni lah korang boleh 'pau' pak cik mak cik bagi duit raya banyak-banyak. Dulu aku siap catit lagi, raya tahun ni dapat kumpul berapa lepas tu nak compare dengan adik-adik siapa lagi banyak. Lepas tu bertekak tak puas hati kenapa korang punya paling sikit. Hahahaha.. I miss that. Akulah yang paling sedikit sebab malas nak jalan-jalan pergi rumah orang. So dont blame others. (T_T) Dan paling best bila duit raya diberi sama banyak dengan umur korang. Yang besar ni dapat MYR 10 takpun MYR 5. Kalau kecil lagi,dapatlah MYR 2 takpun MYR 1. Bersyukurlah. Aminnn. Kira dah duit korang dapat berapa? Banyak?

Dan akhir sekali...
6)Rancangan raya
Mesti korang tengok tv kan? Macam-macam cerita yang aku rasa ada yang best dan ada yang dah bosan nak tengok sebabnya sama ada aku dah tangok ataupun aku memang tak suka cerita tu. Tahun ni, aku suka akustik raya. Best kan? Ada Faizal Tahir and Aizat tu. Mereka nyanyi best. Bila mata kat tv, kerja apa semua dah tak ada dah. Sedangkan kerja berlambak nak kena buat. Chill lah kerja. Raya setahun sekali je pun.

Ok,dah cukup tak nak buat isi karangan nanti? Aku rasa dah panjang sangat sampai korang mesti scroll je ke bawah. Takpe, aku tak kesah pun nak baca or tak. Sebab yang ini aku nak simpan supaya cucu cicit aku boleh baca nak buat karangan dorang nanti. Ahahaha..

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.
17 September 2009

Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak-Anak Yatim



Mungkin entri ni dah basi kalau aku biarkan sahaja ia berlalu. Kesibukan yang melanda membuatkan aku telah mengenepikan engkau wahai blog. Hahaha.. Sudahlah!

Ok cerita kali ini mengenai lawatan aku untuk berjumpa dengan anak-anak yatim di Meru,Klang.



Untuk pengetahuan korang,ini first time aku hadiri acara macam ni. Kindly speaking ia sangat seronok dan pada masa yang sama membuatkan aku rasa thankful pada Allah sebab aku still ada abah dan ibu di sisi. Ada yang kecil-kecil lagi dah hilang one of their parents. So,you need to appreciate them when they are around. Ini nasihat untuk aku juga.

Tapi yang aku pergi ini bukan rumah mereka. Ia adalah pusat di mana kalau ada apa-apa event dorang akan datang. Yang selebihnya tempat ini juga menawarkan tempat dorang untuk belajar komputer. Gain some knowledge about IT i guess.

Dari segi temubual aku bersama dorang, (dah macam reporters pulak) mereka tinggal dengan mak dorang. Means that ayah dah passed away,so mak je ada. Rata-ratanya semua yang aku tanya cakap mak or mama. So,tak mahulah tanya lebih-lebih kan? Budak-budak kan sensitif,macam aku juga. Heeee...

Dan dalam banyak-banyak mereka di sana aku tersuka seorang budak ni. Nama dia Fatihah. Erm,tak sure betul or tak eja nama ni. She's 12 years old. Ada lagi 3 orang adik beradik. Bawah dia darjah 5, darjah 3 dan yang paling bongsu tadika. Semua comel-comel. Geram. Sebab aku suka budak-budak, jadi kena tahan diri daripada cubit pipi dorang. Hahaha..


Inilah dia Fatihah. Mungkin dia anak sulung jadi dia nampak matang apabila bercakap. Nice to know her actually. Before balik tu, dia sempat lagi salam aku. So,hopefully bila ada jodoh nak jumpa dia lagi. InsyaAllah.
p/s: gambar-gambar available di facebook.
05 September 2009

PAR Excellence

Kamilah penjaga makanan. Hee..

Sebahagian AJK program ni.

Dalam Dewan Kuliah B. Seat yang selesa macam nak tengok wayang dan makan pop corn.

Masih menanti speaker untuk datang.

*More photos at buku muka (Facebook)*





PAR Excellence
4hb September 2009
di Dewan Kuliah B, Fakulti Pengurusan Perniagaan,
dianjurkan oleh kelas aku iaitu BM222 3E.

Ini sebahagian dari continuous assessment dalam subjek Personal Development. Kelas kami kena handle seminar. Lagi 2 kelas kena buat community activities. Maybe minggu depan ada lawatan ke rumah anak-anak yatim. Teruja!

Tak banyak yang aku boleh ngomel sebab sebagai ajk tak dapatlah nak tengok speaker yang kedua bagi talk sebab aku dah kena keluar jaga makanan. Yang bestnya, kitorang tengah letak-letak makanan atas meja ni and suddenly one man came and asked," Ni makanan nak jual ke? Aku dah lapar ni". And we smiled and said, "Ni makanan untuk seminar,not for sale". Dan, dengan muka yang agak kecewa dia berlalu dari sana. Ahahaha.. Kesian rasanya, dah besar pun macam budak kecil. Kalaulah aku boleh rakam muka dia, and cara dia bertanya kalah adik-adik angkat aku. Haish.. Belum lagi pukul 5 petang rasanya.

Dalam pukul 6.15 macam tu, seminar tu dah selesai. Well, sesuatu yang aku rasa boleh dibanggakan. Well done semua! Lepas ni fikir nak buat report pulak. Huhuhu.. Owh,dengan donation untuk charity lagi. Sesiapa yang sangat big-hearted, kind-hearted and nak dapat pahala lebih?

Buatlah amalan mulia dengan bersedekah kepada saya. =)
Duit itu akan disumbangkan kepada anak-anak yatim nanti. Sekurang-kurangnya dapat berikan mereka sesuatu untuk Aidilfitri nanti. Hulurkan tangan,ringankan beban.





31 August 2009

Apabila 31 0gos, aku....

Sempena menyambut kemerdekaan yang ke-52 tahun ini, aku tiba-tiba teringat balik kisah masa muda2 dulu. Heh! Sekarang pun muda lagi. Baru 20 tahun okie. Yelah, zaman persekolahan. Macam mana aku sambut dan meraikan 31 Ogos.

Aku rasa zaman sekolah rendah aku banyak melibatkan diri dalam aktiviti2 sekolah. Semangat namanya. Mungkin juga dari ajakan kawan ataupun aku sendiri nak cuba masuk. Bagus kan?? Hehehe.. Masuk bakul angkat sendiri. T_T

Yang aku ingat sejak darjah 4 lagi aku dah cuba masuk pertandingan menyanyi lagu patriotik. Tapi, bukan sorang2lah. Aku tahu suara tak sedap mana pun, tapi bila dah ramai2 rasa semangat sangat. Ingat muka kawan2 yang comel nyanyi lagu patriotik. Aku tak tahu kenapa, tapi aku suka buat semua tu. Darjah 5 dan darjah 6 pun aku still terlibat lagi. Orang lama beb! Kalau masuk mesti nak menang kan? Aku tak berapa nak ingat sangat time bila dapat title JOHAN. Hehehe.. Mak cik lupa pulak. But, menang ke tak itu tak penting, yang penting adalah semangat untuk kami mencuba dan juga semangat untuk menghafal lagu2 tu dan juga membuat gaya. Ingat senang?

Masuk sekolah menengah aku dah tak ada sangat nak masuk apa2 aktiviti. Kenapa? Aku pun tak pasti. Mungkin mak cik pemalu kot. Hehehe... Aku lebih senang tengok acara atau persembahan orang lain. Yang best puji2 dan tepuk2, tapi yang sebaliknya haa korang paham2 je lah kan. Mungkin aktiviti kat sekolah yang best yang boleh aku involve, adalah kelas ceria dan terbersih. Haa, so pagi2 lagi disebabkan aku paling awal datang sekolah, kalau aku rajinlah kan, aku tolong sapu satu kelas sampai koridor2. Kalah mak cik cleaner. Aku suka lagi kalau aku disuruh sapu sampah dari lap tingkap. Kan aku rendah sikit, malas nak panjat2 kerusi. Tapi, lagi best bila dapat susun2 meja je. Ingat kerja susun meja senang? Aku akan pastikan meja tersusun tak ada senget2 sampai habis class. Kalau tak aku sound lah dorang. Sound cara yang baiklah, tapi lagi senang aku sendiri pergi betulkan. Huh! Apa dah merepek ni??


Okie2, berbalik kepada cerita yang asal. Zaman persekolahan sudah, then masuk zaman aku kat Segamat pulak. 1st merdeka rasa best sangat2 sebab aku kan part 1. Best ke? Bestlah, sebab time tu je dapat nak berarak pegang bendera gergasi yang besar sangat. Senior2 kolej buat, cantum2 so jadilah besar. And jadi khazanah turun temurun. Sekarang, tak nampak dah lagi. Nak tunjuk gambar, tapi mana entah pergi. Kalau tak, boleh tengok muka2 kami yang comel2. Ngee.. Haa, time ni kolej NILAM jadi johan antara semua kolej. Oh NILAM.

Dan last sambutan merdeka yang aku tengok adalah tahun lepas. Kami pergi dataran Segamat. Yeah, walaupun panas2 tapi sebab nak tengok apa yang ada, redah je lah.

Ohya is missing here. Huhu. Ni gambar terakhir time celebrate merdeka last year. Best jugak lah. Ana! Ingat lagi tak?? Balik tu kita pergi McD makan2. Hehehe..

Okielah, sampai sini sahaja. Lain kali mak cik cerita lagi okie? Kenapa panggil diri sendiri mak cik?? Haa.. Itu yang korang tak tau.

Apabila 31 Ogos, aku akan ingat apa perasaan orang zaman dulu bila kena jajah.

22 August 2009

Perjalanan yang panjang,tapi perasaan yang pendek

Semalam aku pergi Segamat. Buat clearence. Memang perjalanan aku rasa tu panjang sangat, tapi sebenarnya tak puas lagi. So,mungkin akan pergi lagi. InsyaAllah. Aku tak leh nak buat janji2 manis seperti madu yang ditambah gula.

Dapat pergi rumah sewa Juney dengan Mirae and Along. Happy sangat! Lama tak jumpa dorang semua. Rindu Segamat. Betul! Walaupun dah ada banyak yang berubah kat situ, tapi aku still tak leh lupa. Tempat NR, dulu buat Viva lah kat sana sampai 3 pagi semua, makan2, nyanyi2, dan ada yang menari hindustan lah. Sekarang, tempat tu dah tak sunyi macam dulu.

Pergi bandar pula, aku sempat beli burger Segamat. Hehehe.. Apa yang aku mengidam sangat pun tak tau. Tapi, semalam objektif tercapailah semua. Lepas tu, aku pergi beli icecream kat McD. Salihah dengan Shamin nak makan, aku pun join jugak. Masuk McD ingat time lepak2 ramai2 kat situ. Berdua ke bertiga or ramai2. Sedih. ='(

Dah masuk bulan Ramadhan ni. Dah tak ada puasa2 kat Segamat lagi. Walaupun tiga kali je puasa kat sana, tapi saat2 dapat berbuka ramai2 tu adalah sangat seronok dan indah. Pergi bazar ramai2, borong banyak2, kenyang sampai tak larat nak bangun, pergi terawikh kat PI, bangun sahur kalau larat makan lah jugak tapi aku selalunya minum air je. Semua2 ni rasa sangat kasihan pada waktu2 dulu bila berjauhan dengan family, tapi sekarang ni rasa nak buat macam dulu2 balik. Sedih lagi. ='(

Sebelum aku meleleh biar aku ucapkan Selamat Bersahur, Selamat Berpuasa, dan juga Selamat Berbuka. Kalau dapat pergi terawikh kat PI tu, pergilah. Bukan selalu buat kan??

Kata2> Sangat2 rindu itu semua.
14 August 2009

Heal the world

Written and composed by Michael Jackson.


There’s a place in
Your heart
And I know that it is love
And this place could
Be much
Brighter than tomorrow
And if you really try
You’ll find there’s no need
To cry
In this place you’ll feel
There’s no hurt or sorrow

There are ways
To get there
If you care enough
For the living
Make a little space
Make a better place...

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

If you want to know why
There’s a love that
Cannot lie
Love is strong
It only cares for
Joyful giving
If we try
We shall see
In this bliss
We cannot feel
Fear or dread
We stop existing and
Start living

Then it feels that always
Loves enough for
Us growing
So make a better world
Make a better world...

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

And the dream we were
Conceived in
Will reveal a joyful face
And the world we
Once believed in
Will shine again in grace
Then why do we keep
Strangling life
Wound this earth
Crucify its soul
Though its plain to see
This world is heavenly
Be gods glow

We could fly so high
Let our spirits never die
In my heart
I feel you are all
My brothers
Create a world with
No fear
Together we cry
Happy tears
See the nations turn
Their swords
Into plowshares

We could really get there
If you cared enough
For the living
Make a little space
To make a better place...

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

Heal the world
Make it a better place
For you and for me
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

There are people dying
If you care enough
For the living
Make a better place
For you and for me

You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
You and for me
02 August 2009

In a twinkling of an eye

*Sekadar gambar hiasan.*


Today is Sunday. Tomorrow is Monday. Class baby. Class. Yearning of the heart, please stop the time. Sighhhhhhhh.


Kenapa tiba-tiba ada cuti ni?? Kan aku dah malas. Kena start from A balik nampaknya.



p/s: go through thick and thin. looking forward.


20 July 2009

A Cock-and-Bull Story

Okie. Ini mungkin dah outdated, tapi kalau boleh aku nak sharekan jugak. 18hb Julai 2009, aku kena mewajibkan diri ke satu program yang dikenal pasti sebagai Gateway To Excellent ataupun nama pendeknya GTE. Heh!!

Bukan apa, aku just jelous sebab kawan2 kat kampus cawangan tak ada lagi program macam kitorang kat sini. Yeah,its true this program for us, to know our campus, our dean, our members of faculty and as well as our lecturers. You may call me that, i'm a square peg in a round hole. I love to conduct or manage a program, but to be participating?? Naaaahhhhh!!! Tapi, sebagai seorang pelajar yang baik ikut je lah kan. (-_-''')

Tetapi mungkin perancangan Allah itu lebih baik daripada apa yang kita fikir dan sangkakan. Okie, aku ceritakan dari mula. Aku memang tak suka group yang aku dapat sebab tak ramai BM 222 dalam group tu. Satu lagi keluhan. Haih...

Tapi.. tapi... lihatlah di bawah ni. Hehehe.. Gambar kemenangan kerana berjaya menjadi 1st group dari 30 group yang lain. Walaupun belon telah pecah sebelum bermulanya Ronda Kampus.


Unfortunately, my picture isn't here. Huhuhu.. This is group 16. Well done guys! And thanks for made my day.


One of our task. Tulisan khat. Hey, guess who wrote this? Bukan nak berlagak eh, tapi i take the challenge. Dah bertahun tinggalkan penulisan khat, so tak berapa nak cantik sangat lah. But, we got full marks tau. Hehehe... T_T


Membina kapal dari jingsaw puzzle that i thought there are some parts yang tak ada. Penjahat eh korang bagi benda yang tak lengkap nak buat. Ceh3x!!




Its the climb. Menuju puncak melalui tangga yang sangat curam. Sebelum tu tangga dan selepas ini juga tangga. Ye, tangga! Boleh kurus kaki. (-_-'')


Permainan ini di panggil 'Si Buta, Si Bisu, dan Orang Normal'. Mula-mula kami kena teka Si Bisu buat apa. And i manage to guess 'Kapal Layar'. Then, Si Buta kena bentukkan kapal layar dengan hanya menggunakan getah, kayu (yang dapat dilihat di gambar), belon, dan plastik sampah. Tapi... Last sekali sebenarnya kakak fasi tu kata Si Buta kena buat bentuk empat segi je. Memang sangat $@!=$.

******************************************************************

Penambahan cerita. Semua kampus UiTM ditutup. Ye, kerana selesema ba alif ba ya. Patutlah Allah haramkan binatang ni. Tak makan pun dapat penyakit 'dia', kalau dah makan?? Bertafakur sejenak. Terima kasih kerana aku dilahirkan sebagai seorang Islam.

Enjoy lah cuti ni ye semua...
































































































































































06 July 2009

Pengalaman Sehari

Hari ini hari pertama aku pergi class kat UiTM Shah Alam. Kalau dulu2 aku masuk sebab hantar kakak kawanlah, sebab ambil kawanlah,tapi hari ini aku masuk sebab aku adalah pelajar UiTM Shah Alam. =)

Pengalaman sehari aku kat U? Kalau nak bandingkan Segamat, aku tak yah rushing2, berebut bus, berhimpit2 macam tin sardin, dan sesat sebab salah naik bus. (Malu bertanya memang sesat jalan).

Pagi2 lagi aku dah buat dosa. Huhu.. Aku telah teraba seorang budak lelaki. Mungkin part bawah kot, sebab dia naik bus dari kolej. Tak tau lah kan, tapi muda lagi dari akak ni. Alkisahnya, aku kan berhimpit2 (sebab tu aku tak suka naik bus ni,orang leh ambil kesempatan,tapi aku yang terambil kesempatan kan?), okielah budak2 lelaki tu gentlemen bagi aku naik dulu, tapi ada seorang hamba Allah ni, bila dia nak turun kat fakulti dia, aku letak lah tangan aku kat belakang. Sekali 'zassss', aku macam "hu? alamak! sorrylah ye (tapi cakap dalam hati je la), dia pun tak pandang balik marah ke kan? Owh, lupa pula, yang aku teraba tu aset dia lah, eh bukan bahagian depan tau,kat aset belakang. Kalau yang depan aku rasa aku kena basuh dengan air tanah 7 kali, pastu pakai sarung tangan. Hahaha.. Ish! Malu pulak bila fikir2. (T_T)

Lepas perjumpaan dengan KP Finance, aku pergi hantar fail hijau. Fail ni macam korang punya hal peribadi sulit lah. Maksudnya maklumat peribadi korang. Paham kan? Beratur panjang, tapi bila beratur, "Hai!. Hai!. Eh, fiza!. Hai, Pijot!. Awak ambil kos apa?". Tiba2 terasa macam artis. Hahaha.. (Perasan kan?) Taklah, sebenarnya point aku, ramai yang kawan2 aku kat Segamat tu dapat kat Shah Alam. Sebab tu aku kenal and dorang pun kenal aku. Bajet artis pulak! =)~

And part paling aku suka, bila aku nak balik. Aku ni manalah tau bus tu tak berhenti kat Seksyen 2, sepatutnya aku nak join kawan2 aku pergi makan mula2 tu, tapi bila dalam bus, aku tukar fikiran pulak. Tapi, nasiblah ada hamba Allah yang baik.

Org baik> Awak sebenarnya nak pergi mana?
Aku> Saya nak turun kat Batu 3.
Org baik> Owh, itu awak kena naik bus 603. Bus tu nanti pergi Seksyen 2. Bus ni (604), pergi Seksyen 7 je then dia masuk balik Uitm.
Aku> =(
Kawan> Kalau nak pergi ktm?
Org baik> Owh, itu kena naik bus 529. Awak turun kat kat Seksyen 2 tu, awak ambil bus tu. Nanti dia berhenti betol2 kat ktm Shah Alam.
Aku> Owh.....

Dan, aku pun duduklah dalam bus tu sampailah dah masuk Uitm balik dan berhenti kat fakulti balik. Haih.. Aku pun naiklah bus 603 yang macam tin sardin patutnya ada 2 ekor, tapi kena masuk 10 ekor dalam tu. Belajar hidup susah sikit kan? Selalunya, aku nak pergi mana abah akan bawak atau hantarkan. Hari ini dan seterusnya, aku kenalah belajar menjadi orang awam.

Okielah, nak tido. Besok akan menjadi satu hari lagi yang aku sendiri tak pasti. Mungkin lama2, benda ni jadi sebati dengan aku. InsyaAllah.

Nyte2!!
01 July 2009

Tag Dari Ex-Bilik 145

Yang ini aku khaskan untuk bekas roommate semasa di UiTM Segamat di bilk bernombor 145 Kolej Nilam. Sekarang kolej ini wujud atau tidak aku pun tak pasti. Nantilah,bila ada orang dah balik sana aku tanya2 lah. Kepada Mak Ety yang terchinta! (Saja tambahkan 'h', bagi ada denggung sikit. Heee...) Miss u lah. =(


-4 name that friend call u?
*Hafizah (Husna selalu panggil nama aku penuh,mungkin sebab sama nama dengan adik dia) Hurm... Yeke Husna?
*Fiza (Ni selalu lah,kawan2 time sekolah panggil)
*Pijot (ramai kawan kat Segamat panggil nama ni) Comel kot. =p
*Adik (dapat ni sebab aku yang paling muda antara kawan2) Aceceh.. =p


-4 thing you've have done in the last 30 minutes?
*Texting
*Blogging
*Tengok berita
*Makan

-4 gift would u like 2 receive?
*Duit (lepas tu bolehlah nak beli apa yang aku nak)
*Novel (tapi cerita yang best2lah,bukan baca satu page aku pun dah terpadam. ZZZzzzZZZ.)
*Senyuman (sebab aku suka senyum kat orang2,kan bagus senyum balik. kan3x?) ;)
*Apa2 je dari orang2 nak bagi ( orang memberi kita menerima) wink2x ;) ;)

-4 of your fav hobbies?
*Tengok cermin (Hahaha..)
*Reading mayb (<----- Poyos je dia ni)
*Menonton tv (apa2 je yang best dan boleh ditonton)
*Melayari internet

-4 place u want to go 4 vacation?
*Switzerland (mungkin sebab tempat ni sweet)
*Jeju Island (terpengaruh dengan cerita korea dia ni)
*Manchester (nak tengok game bola je kat situ. LIVE. Baru best)
*Mekah (siapa yang tak nak kan?)

-4 thing always found in you bag?
*Handphone
*Lip ice (Bibir mudah kering,mungkin sebab kurang minum air masak)
*Purse (duit di dalam pun perlu ada eventhough MYR 1)
*Tisu (supaya kalau ada orang nak tisu,kita leh bagi or bagi kepada orang yang sweat bila makan dengan saya) ;)

-top 4 you love so much!
*Family. Of course.
*Friends. Friends. Friends.
*Atok Tua@Penjahat@PHS(Pencuri Hati Saya) :)
*Myself.

-4 thing special 4 u?
*Semua barang2 kepunyaan Hafizah (bukan apa,aku jenis yang menjaga barang2 yang aku dapat or beli) p/s: tp itu tak bermakna aku tak bagi orang pinjam. saya bukan kedekut.
*Kad2 atau hadiah dari kawan2
*Benda2 yang ada kenangan kat aku. Contoh macam report kad time sekolah. Kan sangat berharga tu. (Walaupun ada warna merah)
*Surat di mana sampulnya berwarna merah. (T_T)

-top 4 who u would like to answer this survey?
*kepada
*sesiapa
*yang nak
*buat dipersilakan

P/S: Mak ety best! Sayang semua di bilik 145. Muah3x.

25 June 2009

Bye-Bye 'L'

Entri kali ini ada dua cerita yang aku nak bagi. Dah lama sebenarnya nak post blog. Tetapi, apabila datangnya kesibukan dan juga masalah yang tidak diminta, akibatnya tertangguh lah semuanya.


Okie,first things first. Father's Day.


Ye,sempena meraikan bapa2 di dunia aku mestilah meraikan abah aku kan? Mestilahnyer.. Dapat pulak nak meraikan bapa2 orang lain, melainkan nanti ada bapa mertua. =p


Petang tu aku dan angah ada driving class. It suppose be the last class,but unfortunately adik aku yang bertuah ni sudah misplace her license. Jadi,aku je lah yang boleh bawa on the road. Bukan apa, Encik Karim kata tak mahu dia di saman. Haish.. Mestilah balik rumah ibu sudah naik hangin satu badan. Lagipun kami akan ada test JPJ pada 24hb. Tidak ada lesen, kamu tidak boleh ambil test JPJ. That's the rule. Lihat! Mood untuk berseronok sudah hilang. Tetapi, perkara yang dah dirancang haruslah di buat juga. Ibu ajak abah bawa kami semua di Sate Ria yang lokasinya terletak di Seksyen 9.

Lihat saja banting2 ini ye. Bukan ada sate je tau. Macam-macam ada.

Inilah sate yang dihidangkan. Teringat bila kat Segamat, bila mengidam nak makan sate. Huhu

Inilah abah. Gambar hanya dari tepi sahaje ye. I love you abah!

**********SELAMAT HARI BAPA**********

Next,ada kaitan dengan tajuk entri kali ini..

Aku mahu mengucapkan selamat tinggal kepada lesen L. Hehe.. Haa,untuk pengetahuan semua, aku dah boleh membawa kereta di jalanraya. Alhamdulillah,lulus ujian memandu dari JPJ. Tamat azab aku. Bolehlah membawa anda2,kamu2 di sana bersiar2 makan angin dan udara yang dicemari. Hahaha.. =p

P/s: Ku sayang kamu....

17 June 2009

Long Tag from Syawallia Asyikin

Survey once you are tagged, Answer all the questions honestly, no lying to avoid stuff.

Starting time:
10.50 pm(waktu jam di laptop)

Name:
Hafizah Binti Abdul Rahim

Sisters:
Hamidah

Brothers:
Abdul Hannan
Abdul Hanif

Eye Color:
Boley tak nak biru? hehehe.. Hitam je.

Shoe size:
Ni yang pelik. Dulu saiz 5,tapi dah mengecut kot. Jadi saiz 4.
Tak paham beta. Huhuhu..

Hair:
Black and white bila dah tua. =P

Piercings:
Ada je. Tapi tak pakai pun. Rimas.

Height:
Last ukur time kat Bukit Tinggi,152 cm. Rendah je,tak macam Ana ngan Syikin.

What are you wearing right now?:
Shirt dan seluar pendek. Duduk rumah je kot.

Where do you live?:
Di Batu 3. Dekat dengan batu dua. Kubur la.(Seksyen 21). Tapi,dekat sangat dengan KTM. Jarang pun guna.

Favourite number:
SATU.

Favourite drink:
Jus oren,tembikai,epal dan sewaktu dengannya. Carrot susu tak pernah nak cuba. Kopi and nescafe bila time exam.

Favourite month:
Of course January. =) Sebab apa? Tak yah tanya lar. Paham2 sudah.

Favourite day:
TAK DE. Bila rasa happy tu la favourite day.

Favourite breakfast:
Roti bakar cicah sardin. Dah lama tak buat. =p

*******************************

Have You Ever Broken a bone:
Hahaha.. suka giler soalan ni. PERNAH. When i was in standard 5.
Sebab? Hanya jatuh basikal. Tayar pancit rupenyer. Ceh3x..

Been in a police car:
Nak jugak rasa. Tapi tak nak tanya ke pernah tak naik motosikal dengan pak guard? Siapa pernah? Takkk kan?? Tapi aku pernah. Huhu.. ANA,kamu tau kenapa!

Been on a plane:
Pernah. Sangat gayat. Tapi best.

Been in a hot tub:
Pernah. Tapi air sejuk lagi best. Hahaha..

Swam in the ocean:
Air cetek2 boleh la nak berlagak. Huhu..

Fallen asleep in school:
Kat sekolah tak pernah. Sebab aku duduk depan.
Tapi kat U,duduk depan pun leh telelap. Tak cukup tido sebab buat Viva. Huhuhu.. Pasni,nak pastikan tido 8 jam. Jaga kesihatan. =)

Broken someone’s heart:
Ops! Mungkin,tapi apekan daya. Beta tak mampu nak jaga hati semua.

Cried when someone died?:
Of course because he/she no longer in this world.

Fell off your chair:
Never. Buat orang nak jatuh pernah lah. Kat sekolah. Hahaha.. Siapa suruh ko jongket2? Padan muka!!

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
Tu namanya 'angau'. Tak pernah lagi. Hahaha..

Saved e-mails:
Yes! I'll select that important to me. =)

Been cheated on:
I dont even want to remember that!!

********************************************
What is Your room like? :
Best. Nyaman bila bukak aircond. Tapi,takleh lama2. Bil letrik naik,siapa nak bayar? Kamu?

What is right beside you?:
Baju2 yang belum dilipat,my phone,kerusi2.

What is the last thing you ate?:
KFC dan air kelapa.

++++++++++++++++++++++
Ever Had Chicken pox:
Yup! Time form 4. Tapi boleh dikira berapa je.

Sore throat:
Pernah tapi sekejap je. =(

Stitches:
Erm,never.

Broken nose:
Never. Tapi siapa nak hidung mancung,patahkan hidung korang. Then,pergi hospital suroh doktor tarik kuat2. Heee..

**************************************
Do You Believe in love at first sight?:
Sorry. I dont.

Like picnics:
Yup!

Wear contact lenses or glasses?
I'm wearing both.

*************************************
Who was the last person you danced with?:
Dengan budak2. Hee.. Menari sorang2 je pun ada.

Who last made you smile?:
Seorang budak yang hilang kat PKNS petang tadi. Tapi,nasib parents dia dapat jumpa balik.
Dahlah comel. Nasib tak culik bawa balik.

Who did you last yell at?:
Alya Batrisyia. Mana tak nya,kencing kat seluar. Haish..

**********************
Random Questions

What are you listening to right now?:
Because im stupid by SS501.
Kalau korang pernah tengok Boys Over Flower,korang mesti tahu. Lagu dia best kan??

What did you do today?:
Pergi sekolah ambil sijil SPM(dah bertahun baru nak pergi),temankan kawan ibu pergi JPJ renew lesen anak dia(sangat bosan sebab kena tunggu lama),pergi PKNS makan KFC sebab tunggu bahan photostat meeting ibu hari ahad ni,beli no pin kat BSN untuk mohon PTPTN. Balik duduk menghadap laptop sampai lupa kat adik. Haa.. Panjang kan?

Hate someone in your family?:
Why should i hate my own family? Gilak kamu.

Diamond or pearl?:
Mana lagi mahal aku suka. Hahah..

Are you the oldest?:
Oldest and the eldest.

Indoors or outdoors?
I prefer both. =)

*************************
Today did you talk to someone you like?:
If u mean texting? Yup.

Kiss anyone?:
Abdul Hanif.

Get sick?:
Entahlah. Dah lama tak sakit pulak. Amin.

Sing?:
Yes. Always.

Talk to an ex?:
Lost contact. Never want to do that pun.

Miss someone of the opposite sex?:
U can tell me that.

Eat?:
Hari ini tak selera sangat nak makan. Besok selera kot. Hee..

**********************
Last person who you talked to on the phone?:
Ibu.

Made you cry?:
Lebih kurang sebulan lebih yang lalu.

Went to the movies with?
With angah. Drag me to hell. Disgusting punya nenek kebayan. EEEE..

You went to the mall with?
Angah. Sunway Pyramid. Dia banyak beli barang,aku tengokkan je. Huhuhu=(

Texted you?
Akid Uzair,Junaidah,Shamin,Piqa,Hazirah, Naim dan Kak Ada. For today.

Been to Mexico?
Not yet. Ada sesiapa sudi nak bawak ke?

Been to USA?
Maybe one day. Who knows?

*********************
Final Questions

Have a crush on someone?:
No longer exist.

What books are you reading right now?:
Ties The Knot. Lembab betul nak habiskan.

Best feeling in the world?:
Further degree kat Shah Alam. Buat masa ni kot.

Future kids names?:
Still searching but i cant find girl's name. Dunno why. Boys ada,tapi girls tak banyak sebab belum masanya lagi nak fikir kot. Nak pilih nama yang best dan pelik2. Hahaha.. Tapi ada maksud la kan.

Do you sleep with a stuffed animal?:
Spongebob tu binatang ke? Ada,bear kesayangan. MIJO.

What’s under your bed?:
Ada kasut2,hadiah2,dan tangga.

Favorite sport(s)?:
Bola, badminton, 4x100(aku pernah masuk time darjah tak ingat) Hahaha.. Lupa dah,tapi dapat tempat ketiga.

Favorite place:
Bilik sendiri.

Who do you really hate?
Tak baik kan benci orang. There's nothing that u will get if u hate someone.

Do you have a job?:
Ada. Menjual anggur. Selain menjadi suri rumahtangga sepenuh masa. Hee..

What time is it now?:
12.15 am (waktu di laptop juga)

Nak tagged :
Sesiapa yang nak buat. Allow to do so.

p/s : Syikin,ni tag yang sangat panjang sampai kita dah penat nak taip. Macam berlari membawa guni pasir di padang pasir.


*Windu kamulah syikin. Dan budak yang nak pergi Melaka tu. Huhuhu..
14 June 2009

~Birthday Angah~

14hb Jun, adalah birthday adik aku yang second. HAPPY BIRTHDAY ANGAH. Hari ini celebrate birthday dia kat Ramai Seafood,kat Klang. Nak makan pizza macam baru je lagi makan so, abah bawalah kitorang satu family kat situ. Aku tak sempat nak snap2 gambar, ni semua salah seekor kucing kat situ. Kacau2. Banyak jugalah order,aku kenyang sangat. Tak ada gambar, list makanan boleh? Korang imagine kan je lah eh? Okie, kita start. Nasi putih untuk lima orang makan, daging masak merah, tom yam campur, sayur campur, ikan siakap masak tiga rasa, ikan kembung bakar, udang tepung, telur bungkus dan juga air epal. Mahunya aku tak kenyang. Makan ni sikit, tu sikit. Hahahaha... Jangan tamak kata orang.

On the way balik, aku tengah sedap2 layan lagu kat radio, tiba-tiba ada satu kumpulan motor masuk jalan kat bahagian kereta. Kan jalan untuk bahagian motor ada, tak tau undang2 ke apa? Aku tengok ada pelekat P. Sah,memang tak tau undang2. Tak guna ambil lesen, baik bakar je. Part paling best, adalah beberapa orang tunjuk aksi. Macam superman. Untuk seketika, aku macam terpukau. First time tengok live dan berlaku sendiri depan mata. Terbang tapi tak tinggi pun. Kalau nak mati cepat, tak yah drag orang lain untuk mati sama. Berlagak habis. Lepas tu, aku malas nak layan dah. Aku biarkan ibu ngan abah mengomel pasal mamat2 tu. Baik layan lagu Kerna Sayang.

Dalam kepala, siapa yang patut disalahkan? Pihak yang bagi lesen patutnya tarik balik je lesen dorang, gantung lima tahun. Padan muka!! Ataupun nak tuding jari kat parents yang belikan mereka ni motor dan juga kebebasan? Ataupun kat mamat2 ni? Yang tak tahu hargai kebebasan yang diberi dan juga kemewahan yang dibagi?

Renung2kan lah. Dan selamat kan diri anda semua dari benda2 yang tak mendatangkan manfaat ini.