04 July 2013

Hati? Heart? Apa itu?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

Hati? Heart? Dalam Bahasa Melayu kita labelkan sebagai hati, tapi bila diterjemahkan dalam English ia jadi "heart" yang selalu para doktor kaitkan dengan jantung dalam badan kita. Aku tataulah kenapa boleh terfikir sampai macam ni sekali. Hahaha! Layankannn je eh.. 

Paling mudah, "You're in my heart always". Kalau kau suruh aku tafsir seketul2, "Awak ada dalam jantung saya selalu". Erkkk! Macam kelakar kan? Hahahaha! Okie aku tahu tak kelakar pon. -____-'Hati kita memang kecil, seketul daging kecil ini mampu beri kita 1001 rasa yang kadang2 kita sendiri tapaham apa kita rasa. Jadi, buatlah luahan dari hati ke hati. Heart to heart. Jantung ke jantung. Errrrr.. LOL!

Akan tetapi, hati kita ini kuat dan ada juga di antara kita mempunyai hati yang lemah. Kuat tu bukan setiap masa ia kuat, tapi paling2 tidak ia mampu menyimpan apa kita rasa. Tak kiralah apa kita rasa tu tentang orang2 yang kita sayang, benci, suka, atau perkara2 yang kita tak suka, suka dan sebagainya. Hati yang lemah tu macam mana pulak? Orang yang mempunyai hati ini dikatakan tidak punyai hati sebab ada istilah "hati kering". Seolah2, hati dia mesti betol, hati orang lain salah. Hati yang lemah juga mudah tergoda dengan benda atau perkara ke arah kejahatan atau keburukkan. Jadi, selalu2lah bersihkan hati kita. Hati manusia ni, Allah yang pegang. Allah yang tahu apa kita rasa. Sebab itulah kita disarankan berzikir selalu, supaya mendapat ketenangan dalam hati.

Memang susah nak jaga hati manusia2 yang lain, kita takkan mampu nak jaga semua. Even our hearts we can't handle it well. Hati orang lain apatah lagi. Kannn? Sebab itu ada frasa "patah hati" or in English "broken heart". Hehehe.. Kesimpulannya janganlah memainkan hati orang lain. Kalau betul yakin takpe, jangan sesekali ada rasa ragu2 atau cuba2. Takkan ada trial version in a relationship ye adik2.

Moga Ramadhan yang akan datang ni, mampu mendidik hati2 kita ke jalan yang lebih baik dan benar bukan sahaja di mata manusia tapi pada pandangan Allah yang utamanya. Insya Allah... :)

0 comments:

Post a Comment